Samen is leuker en brengt je verder

Het 10-jarig jubileum van MeeMaken laten we niet zomaar aan ons voorbij gaan. Dit mag natuurlijk groots gevierd worden. Hoe? Door iedere maand één van de dertien bedrijven aan het woord te laten. We doen het immers samen. Zo wordt er in één jaar tijd, tien jaar ontwikkeling in energie van de bedrijven vertelt. Maikel Takken (CEO van KenzFigee) en Martin Meijer (VP Services van KenzFigee) trappen deze maand af met de krachtterm: Samenwerken.

Wat hebben jullie sinds de samenwerking met MeeMaken zien veranderen?

“Voorafgaand aan mijn aanstelling als CEO KenzFigee afgelopen jaar heb ik gewerkt voor twee van onze zusterbedrijven, waar ik de transitie van dichtbij heb meegemaakt. Allereerst bij Eager.one in de rol als Project Directeur en vervolgens bij Alltec Lifting Systems als Algemeen Directeur. MeeMaken is erg gericht op samenwerking, commitment en vooruitgang. Wat ik vooral zie is een persoonlijk, verbonden en een gedreven way of working. Wat ik mooi vind om te zien is dat dit indirect doorspeelt bij de dochterbedrijven”, vertelt Maikel.

Martin werkt daarentegen al 40 jaar bij het bedrijf en heeft veel verandering meegemaakt bij KenzFigee: “Ik ken het oude KenzFigee nog, waar we echt een duidelijke splitsing hadden. Dat was gaan voor je eigen afdeling. Wat je nu ziet met MeeMaken is een hele verandering. We werken nu echt samen en maken waar mogelijk gebruik van de zusterbedrijven. Ondanks dat je natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid hebt binnen het bedrijf, is dit toch wel een heel groot verschil. Dat is voor ons ook wel een omschakeling geweest.”

Welke uitdagingen hebben jullie de afgelopen jaren binnen KenzFigee overwonnen?

Maikel: “We hebben veel uitdagingen achter de rug, maar we hebben ook nog de nodige uitdagingen voor ons. Zo hebben we de uitdaging gehad, net als veel andere bedrijven, om te schakelen in deze veranderende markt met verschuiving naar duurzame energie. We zijn hierin erg actief en er ook continu mee bezig. Dat heeft de binnenkant van het bedrijf erg doen veranderen. Aan de buitenkant lijkt een kraan nog steeds eenzelfde kraan, maar de klanten en eisen zijn anders. Dit heeft weer significante impact op de organisatie en het ontwerp.”

Martin: “Ook in de services merken we dat. Dan moet je toch gaan vernieuwen en een andere weg in slaan. Momenteel gaan we naar een energietransitie, zo is de windindustrie in opkomst en daar kunnen wij natuurlijk een steentje aan bijdragen.”

Maikel vult verder aan: “De omschakeling naar de bijdrage aan een duurzamere energievoorziening is een noodzaak waar we ons graag voor inzetten. Daar draagt MeeMaken ook echt aan bij.”

Zijn er ook uitdagingen die mogelijk nog kunnen komen?

Maikel: “Op dit moment vormt de supply chain een grote uitdaging, waardoor met name elektrische componenten moeilijk leverbaar zijn. Dit is onder andere het gevolg van de nasleep van COVID-19, de huidige turbulentie in de economie en de verschrikkelijke situatie in Oekraïne. Doordat componenten moeilijk verkrijgbaar zijn ga je onder andere je voorraad vergroten, maar veel bedrijven zijn gedwongen hetzelfde te toen, terwijl de aanvoer van componenten juist afneemt. Hierdoor wordt het probleem alsmaar groter.”

Martin vult aan: “Daarnaast is, net als voor veel bedrijven, het vinden van nieuw personeel bij ons ook een uitdaging.”

“Bijdragen aan een duurzamere energievoorziening is een noodzaak waar we ons graag voor inzetten”


Waarin merken jullie de versterking van MeeMaken?

Maikel: “Voornamelijk in de samenwerking. Het mooie van MeeMaken is dat het inmiddels bestaat uit een groep bedrijven, waarbij er tussen clusters bedrijven een strategische overlap is en het duidelijk zichtbaar is dat je elkaar versterkt.”

Martin: “We vullen elkaar regelmatig aan waardoor we elkaar versterken. Zo heeft bijvoorbeeld een projectleider van Selmers en Eager.One ons onlangs nog bijgestaan.”

Maikel: “Daarnaast werken we veel samen met LiftWerx, waarbij onze ervaring en ambitie in combinatie met de visie van LiftWerx resulteert in een win-win. Eager.One en KenzFigee werken regelmatig samen als het op engineering aankomt en Topshore helpt ons bij het verwerven van nieuwe medewerkers.”

Andersom heeft KenzFigee ook weer iets kunnen betekenen voor haar zusterbedrijven: “Zo is bijvoorbeeld equipment voor Eager.one bij KenzFigee gebouwd en bouwen we de kranen voor LiftWerx. Als je elkaar op zo een manier kunt versterken, dat is natuurlijk wel heel mooi”, vertelt Maikel trots.

Maikel vervolgt: “Naast de strategische overlap, ben je samen ook echt sterker. MeeMaken is een goede sparringpartner, wat overigens ook geldt voor de zusterbedrijven. Als we met complexe vraagstukken bezig zijn, dan kijken we binnen onze groep wie over dat specifieke onderwerp de juiste kennis heeft. Dan is het natuurlijk heel makkelijk om even in de auto te stappen of iemand uit te nodigen, want binnen een dag zit je dan al met elkaar aan tafel.”

Als je kijkt naar kansen. Welke verbeterpunten zien jullie in de samenwerking met MeeMaken?

Maikel: “Het leuke aan MeeMaken is dat de zusterbedrijven heel vrijgelaten worden in elkaar opzoeken en samenwerken. Zo wordt samenwerken wel gestimuleerd en gepromoot, maar zeker niet verplicht. Persoonlijk denk ik dat als MeeMaken hier een klein beetje in zou schuiven, dat er nog meer mogelijk is.”

Hij vervolgt: “Ieder bedrijf moet natuurlijk zijn eigen broek op kunnen houden. Je moet zeker niet afhankelijk van elkaar zijn, maar er liggen binnen MeeMaken nog meer kansen als je de samenwerking intensiveert. Daarnaast zou acquisitie van nieuwe bedrijven met strategische raakvlakken uiteraard ook een positieve bijdrage zijn voor ons.”

Tot slot: wat betekent samenwerken eigenlijk voor jullie?

Martin: “Als ik even naar mijn eigen afdeling kijk, dan zijn we best wel een team dat redelijk lang bij elkaar zit. Dat werkt gewoon heel prettig, want je vult elkaar aan. Bij ons zijn we dan ook heel open, we denken met elkaar mee en helpen waar nodig. Hiermee voorkom je trouwens ook een hoop fouten, omdat iedereen van elkaar op de hoogte is. Persoonlijk vind ik dat ontzettend fijn, dat we elkaar gevraagd en ongevraagd aanvullen.”

Maikel: “Samen is gewoon leuker en het brengt je verder. Uiteindelijk gaan we allemaal in de ochtend naar ons werk toe en willen we met plezier terug naar huis rijden. Als je van elkaar kunt leren en groeien door samen te werken, dan zie je dat niet alleen terug in je eigen ontwikkeling maar ook in het bedrijf en product. Dat vind ik erg mooi om te zien.”

Martin sluit af met: “Je ziet ook een stukje motivatie bij de medewerkers terugkomen. Waar ze kunnen helpen ze je en dat krijg je vaak alleen als er een goede sfeer binnen het bedrijf hangt.”

“Aan MeeMaken heb je een goede sparringpartner”